Jobben som traktorgraver sjåfør.

27. november 2018

Traktorgraveren er kanskje byggeplassens mest allsidige maskin. Her kan du lese mye mer om hvordan det er å kjøre en maskin med så mange muligheter.

I 30 år har 53-årige Palle Hansen, som er ansatt hos Gorm Hansen og Søn A/S i Roskilde i Danmark, kjørt traktorgraver med stil. Dette er med andre ord en mann som vet hva han snakker om.
 
Palle elsker å kjøre den store maskinen og beskriver jobben som svært variert. Han legger særlig vekt på mulighetene som gummihjulene på traktorgraveren gir.

"Det kan være mye forskjellig. For eksempel slike ting som vi gjør nå – altså brolegging og avslutning med  avretting. Når man kjører på gummihjul, kommer man seg fortere rundt slik at man kan utføre forskjellige arbeidsoppgaver hele tiden. I tillegg kan man også utføre større oppgaver. Det tar riktignok litt lengre tid, men du har altså muligheten til det siden maskinen er så allsidig", forteller Palle, som for øyeblikket er i ferd med å legge siste hånd på et avrettnings-prosjekt  i Trekroner utenfor København.
 
Hans maskininteresse har alltid vært stor noe hans engasjement forteller om.

"Da jeg var gutt, syntes jeg det var spennende å være ute og kjøre store maskiner . Hver gang jeg hadde sjansen, hoppet jeg inn og ville kjøre. Med tiden fikk jeg fast ansettelse som fører av traktorgraver", husker Palle tilbake.
 
Det er tydelig å se, at han blir engasjert når praten handler om maskiner. Han har også vært gravemaskin fører. Traktorgraveren har imidlertid alltid vært favoritten.
 
Etter Palles mening er det allsidigheten som gjør traktorgraveren til noe helt spesielt. Med de mange mulighetene følger det naturligvis også en del arbeidsoppgaver, men det tar Palle med et stort smil.

"Du kan få fem arbeidsoppgaver om morgenen som du skal løse i løpet av dagen. Det krever en viss oversikt, men jeg liker å ha det travelt og hele tiden være i bevegelse rundt på plassen, og det er den ideell til", sier Palle og peker på traktorgraveren.
 
En traktorgraver er virkelig en kompleks maskin. Å utnytte det store potensialet krever sitt av føreren.
 
"Siden den er så allsidig som den er, må du kunne se mulighetene det gir å ha skuffe både foran og bak. Du skal også ha blikk for mulighetene det ligger i å bruke pallegaffel og slikt. Man må utnytte maskinen fullt ut, ellers er det for dyrt å ha den», forklarer traktor-graverføreren, som også forteller at sikkerheten er svært viktig når man kjører en så stor maskin.

Tidligere på året anskaffet Gorm Hansen og Søn A/S en helt ny traktorgraver. Det dreier seg om Hydremas 906F-modell. Palle er nå varm i trøya i den nye maskinen og han kan ramse opp en lang rekke muligheter. I tillegg til fleksibiliteten som ligger i selve maskinen, er den utstyrt med 3D-maskinstyring, noe som gjør arbeidet ekstremt presist.

"Det er til avretteren vår, som brukes til finavretting av belegg, asfalt, brolagte områder og slike ting. Avretteren, som vi setter på i stedet for frontskuffen, brukes til å trekke av med. Den kjører med 3D-maskinstyring, og jeg må si at den leverer et utrolig høyt presisjonsnivå", sier Palle om maskinstyringen.
 
Palle forteller videre at maskinstyringen kan kobles til frontskuffen, f.eks. i forbindelse med grovarbeidet før finavretting med avretteren. I tillegg gir systemet mulighet for å legge inn hele prosjekter digitalt, slik at det blir enklere å orientere seg. Det er med andre ord et verktøy som definitivt øker det allerede store potensialet til traktorgraveren.

I fremtiden håper Palle at flere unge skal sette seg i traktorgraverens førerhus. Derfor oppfordrer han til å gi neste generasjon en sjanse, selv om han er klar over at det kan være en stor investering hvis mulighetene ikke blir utnyttet.
 
"Lederne må gi de unge en sjanse, men jeg skjønner jo at det er vanskelig. Det er mye penger å investere hvis man ikke får en fører som ser mulighetene. Så det er vanskelig for unge mennesker å komme inn og sette seg i en traktorgraver", avslutter Palle.

Det er i hvert fald tydeligt, at en rendegraver kan løse mange opgaver, og Palle er om nogen manden, der kan udføre de opgaveDet er i hvert fall tydelig at traktorgraveren kan brukes til mange forskjellige arbeidsoppgaver, og Palle er, om noen, mannen som kan utføre oppgavene.  

Lenke til denne artikkelen på Gorm Hansens hjemmeside: Klikk her !

Les mer om Hydrema's 900F-serie: Klikk her !

Vis kort ›

Find forhandler

Ud fra placering

icon-pin Finn oss
icon-request Be om
icon-contact Kontakt
Be om
å bli kontaktet
icon-arrow-down

Har du spørsmål angående våre maskiner eller tjenester? Eller vil du bli kontaktet av din lokale salgsrepresentant? Vennligst fyll ut skjemaet.

Hovednummer +47 61 31 40 10

norge@hydrema.com Energiveien 7
3520 Jevnaker

Salgssjef Norge
John Vidar Bakken
+47 41 407 070
jvb@hydrema.com

Distriktsjef Nord
Knut Ola Nergård
+47 95 202 051
kne@hydrema.com